Quan surt la reclusa: ressenya

Fred Vargas és el pseudònim de l’escriptora i arqueòloga francesa Frédérique  Audoin-Rouzeau, que està considerada la reina de la novel·la negra europea. El nom fa referència al personatge de Maria Vargas, interpretat per l’actriu Ava Gardner en la pel·lícula La comtessa descalça.

Aquesta novel·la, Quan surt la reclusa, forma part de la sèrie protagonitzada pel comissari Jean Baptiste Adamsberg, personatge que et captiva pel seu caràcter fort però tendre, intel·ligent  però despistat. Aquí també apareixen molts dels temes recurrents a les seves novel.les: el misteri, l’univers del animals, els mites, l’Edat Mitjana, l’arqueologia i la psicologia.

L’Adamsberg  torna de les seves vacances a Grimsey, illa islandesa, per resoldre un cas a la seva comissaria de París. El resol de seguida però topa amb el cas de tres vells que han mort com a conseqüència de la picada d’una aranya tímida i solitària, la reclusa. Cas extraordinari, perquè la picada d’aquesta aranya no és mortal. A l’investigar es troba amb la Banda de les Recluses, de l’orfenat de la Misericòrdia i també amb les dones recluses, de l’Edat Mitjana. Capficat en aquesta història, encara té temps d’agafar un violador molt buscat.

En aquesta complicada i extensa investigació col·laboren uns personatges que formen part de l’univers de l’Adamsberg: els seus policies, el psiquiatre, l’arqueòleg, les dones. També els llocs hi tenen un paper important: els restaurants, els trens, els espais oberts, la comissaria, els cotxes.

L’autora ha fet en aquesta obra, sota la mirada del feminisme, una declaració contra la violència de gènere i dels abusos, ja que Quan surt la reclusa és, per sobre de tot, una història de venjança.

                                                                                                                                        Magda Ábalos 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris apareixeran després de la revisió