Dins del cor de Chopin, de Mònica Batet, Editorial Empúries, 2020, 141 pàgines.
Cinquena lectura de "Llegir +” (comentada el 13 de març de 2024)
El primer i l’últim dels 18 contes d’aquest recull són el marc autobiogràfic de l’experiència de l’autora amb Polònia, la seva cultura i la seva història. La resta estan emmarcats en la dècada dels 80, i se centren en les massacres i penalitats que han patit els polonesos. A Katin, per exemple, es presenta l’ensinistrament d’un jove soldat per participar en la matança de polonesos per soldats soviètics el 1940. D’altres, com Dos quilos de sucre, un de farina, mostren la desesperació d’una mare que no pot aconseguir menjar per als seus fills. Altres contes contenen elements simbòlics basats en el folklore, o éssers d’ultratomba que visiten les persones que han estimat.
Són relats originals, amb un llenguatge planer on no hi falta un punt de misteri i de sorpresa. La seva lectura és un incentiu per visitar Polònia, com hem fet nosaltres.
La neta del senyor Linh, de Philippe Claudel, traducció de Lourdes Bigorra Cervelló, Angle Editorial, 2019, 124 pàgines.
Sisena lectura de "Llegir +” (comentada el 10 d’abril de 2024)
El senyor Linh ha fugit del seu país devastat per la guerra amb la seva neta de tres setmanes, l’única supervivent de la seva família. Arriba a Europa i es troba amb gent que li asseguren la subsistència però no li donen comprensió ni escalf, fins que troba un home gras i trist, en el qual, malgrat no entendre’s amb paraules, troba un amic que l’ajuda a tirar endavant en la seva difícil situació.
En aquesta novel·la breu, gairebé sense diàlegs i amb un final sorprenent i emocionant, hi trobem reflectida la condició humana: tristesa i alegria, solitud i companyia, derrota i esperança… Malgrat que es va publicar el 2005 en francès, avui és ben actual el drama dels refugiats que cada dia han de deixar el seu país.
Camí de sirga. Una adaptació de la novel·la de Jesús Moncada al còmic, de Roberto Morote, Trilita Edicions, 2021, 174 pàgines.
Setena lectura de "Llegir +" (comentada el 15 de maig de 2024)
Aquesta novel·la gràfica condensa en 174 pàgines les 300 de la novel·la de Jesús Moncada, Camí de sirga, escrita en 1988, i centrada en la desaparició de Mequinensa sota les aigües de l’embassament. Com la novel·la, reflecteix la decadència del món rural i presenta molts del personatges i situacions, tot i que el format de novel·la gràfica no permet reflectir tota la complexitat i els matisos de l’obra de Moncada. En canvi, hi trobem els diàlegs que Roberto Morote hi ha posat, tal com exigeix el format, i que ens van guiant per la història, amb els salts en el temps, tal com va fer Moncada. El dibuix en blanc i negre vol reflectir la nostàlgia per aquest món desaparegut.
A part del seu valor, és una bona manera d’interessar els lectors per llegir l’obra de l’autor de Mequinensa.
Carta d’una desconeguda, d’Stefan Zweig, Viena Edicions, 2023, 81 pàgines.
Vuitena lectura de "Llegir +" (comentada el 12 de juny de 2024)
Es tracta d’una llarga carta que una dona adreça, quan es veu a prop de la mort, a l’home de qui està enamorada obsessivament i en secret des dels tretze anys, i on explica qui és ella, quan el va conèixer o els seus encontres. El relat és declaració d’amor, testament, homenatge, retret i plany a la vegada. El breu text, escrit amb una gran mestria i sensibilitat, fa que, tot i no acabar de justificar un amor tan obsessiu, el lector empatitzi amb els sentiments de la protagonista.
Tal com diuen els crítics, és una mostra d’alta literatura i una metàfora de la incomprensió entre els éssers humans. Jordi Llovet, a El País, diu: «Diguem-ho clar: aquesta és una de les novel·les més extraordinàries que s’han escrit els últims cent anys... Vet aquí una perla que heu de llegir.»
Montserrat Vallès
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Els comentaris apareixeran després de la revisió