La nostra "Illa dels tresors"

   Aquest estiu hem llegit un recull de contes que ens ha regalat la Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu i n'hem fet alguns comentaris.


 L’Illa dels tresors: quinze escriptors, quinze contes amb un denominador comú. Tots parlen de biblioteques, de llibres, de lectors, però també d’amor, sexe, fracàs, del pas temps i la mort. Encara que cada conte té el seu estil, al final acabes saturada de la temàtica. Destacaré els tres contes que he trobat més diferents:

  • El tresor de  Mingana, de Martí Gironell, versa sobre la protecció de manuscrits sagrats del Pròxim Orient. “Traslladar la paraula del profeta damunt de la fulla de palmera perquè pogués ser llegida era la feina que li havien confiat”. Així comença el conte.
  • L’home que va cremar l’última biblioteca, d’Albert Sánchez Piñol. Es tracta d’una història ambientada al segle XXV, però que critica la civilització del segle XXI, les dificultats del l’escriptor, el concepte de cànon, les descàrregues il·legals d’internet, la societat capitalista i tot el que anomena tirania.
  • Per últim, i el que més m`ha agradat,  L’incendi del somni de Bukowski, de Care Santos. És un relat ple d’intensitat on descriu la decadència, la frustració, la resignació i, al mateix temps, la força del protagonista, sempre amb un raig d’esperança, aferrant-se als llibres i esdevenint un lector i un escriptor lliure. Acaba amb l’operació de salvament de l’incendi de la biblioteca pública de Los Ángeles. Tots necessitem que ens salvin alguna vegada.
Maria Teresa Naval




Clarianes, Maria Barbal

   Relat molt explícit sobre tres diferents etapes de la vida d’una dona i les característiques de les biblioteques en cada un dels temps i les sensacions viscudes per ella en el seu marc.

Rates de biblioteca, Sebastià Bennasar

   Un conte una mica fantàstic al voltant de la vida d’uns bibliotecaris, el futur gendre dels quals es queda a dormir durant un temps a l'habitació d’una biblioteca de Nova York, sense que ningú se n’adoni. Però, clar, això només pot passar  a Amèrica, on tot és possible...

El testament, Xavier Bosch

   Divertida i irónica, s'endinsa en el món de la literatura a través de les últimes voluntats d’un escriptor que pateix perquè ningú li pugui copiar, després de mort, el seu estil d’escriptura.

Tres negres, David Cirici

   Un escriptor maniàtic que vol preservar l'ordre al voltant de la seva vida persegueix tres negres que es dutxen als lavabos d’una biblioteca on ell va a escriure. La seva paranoia al voltant dels fets el portarà a descobrir la tolerància.  Divertida i enriquidora.

Dos amants com nosaltres, Najat El Hachmi

   Delicat i bonic, aquest conte narra el descobriment de l’amor de dos adolescents de cultures diferents, que tenen les seves trobades d’amagat en una biblioteca, al passadís de les prestatgeries dels diccionaris i la poesia, on no s’acosta gaire gent, a causa de la manca de llibertat que les seves famílies els imposen.
   Influenciats pel poema de Vicent Andrés-Estellés Dos amants con nosaltres, posen en pràctica darrere les prestatgeries les carícies i  petons que el seu amor jove els reclama, sense  poder arribar a la pràctica feroç del poeta. Quan finalment es decideixen i es tanquen a la biblioteca quan tothom a marxat, l’alarma els espatlla el moment.
Fins i tot una biblioteca pot ser eròtica...

Dolors Álvarez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris apareixeran després de la revisió