Saber estar: ressenya


Saber estar, de Berta Jardí, Editorial Univers, 2023

(Quarta novel·la de l’autora, periodista i gestora cultural, que el 2014 redueix l’activitat i se centra en l’escriptura).

La senyora Mascort surt de casa seva, a l’esquerra de l’Eixample, a comprar una bombeta. Durant el recorregut troba coneguts i recorda esdeveniments del passat relacionats amb els llocs. L’autora ens narra un dia de la vida de la Ludovica, Vica per als més propers, com si fos una Mrs. Dalloway de l’Eixample. La Vica és una dona vella, benestant, que se sent sola i veu com ha canviat el “seu” Eixample, i que durant aquest dia va recordant la seva infància, el matrimoni, la relació amb els fills, la seva empleada domèstica, altres amistats importants en la seva vida…

La novel·la ens presenta una protagonista amb qui empatitzem, i també uns personatges secundaris molt ben caracteritzat, com la Meilin, l’assistenta, o el Catoni, el porter, aspirant a escriptor que xafardeja la correspondència dels veïns i es dedica a escriure autobiografies de persones que es creuen importants. Un altre personatge entranyable és la Titon, una costurera d’esperit lliure que la protagonista veu com la mare que no ha tingut.

L’autora ens presenta temes actuals, com la soledat, l’envelliment, els immigrants, la invasió de turistes, l’ascens social, les addiccions, l’educació dels fills, la síndrome de Down…

Està narrada en tercera persona per un narrador omniscient que es posa a la pell de la protagonista, amb un llenguatge planer d’una senzillesa que té al darrere una gran depuració i adaptació als personatges i a les situacions.

Una activitat molt recomanable, que el nostre grup ha fet, és passejar pel barri de la senyora Mascort i admirar els edificis emblemàtics que ella va conèixer. I recordar Domènech i Montaner en el centenari de la seva mort.


Montserrat Vallès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris apareixeran després de la revisió