Conversa amb l'escriptora Maite Carranza



8 de gener de 2019, 7 del vespre

Avui és la segona vegada que la Maite Carranza ve al nostre grup. La primera va ser per comentar la seva novel·la Paraules emmetzinades i ara, per comentar Una bala per al record. La Maite, amb la seva gestualitat i l’expressivitat dels seus bonics ulls verds es fa molt propera. Sembla mentida que tinguis davant una escriptora de més de 60 llibres i de molts i molts premis.
Les preguntes han començat de seguida perquè el llibre, que ens ha agradat molt a totes, ens planteja una sèrie de qüestions i tenim ganes que ella ens les expliqui. Ella ha aprofundit tant en els diversos temes de la novel·la que sembla que les dones maltractades, els nens atemorits, els homes violents, els camps de presoners, la música de l’acordió, la natura ferotge, la fam, en fi, la barbàrie de la guerra civil, estiguin aquí entre nosaltres.
La novel·la, basada en un fet real, ens conta el viatge que fa en Miquel, un nen de 13 anys, acompanyat de la seva gossa, la Greta, des de Berruelo fins a Pola de Siero on troba el seu pare en un camp de presoners.
La Maite ens explica que, durant la guerra civil, el front del Nord va ser dels primers a caure, l’any 37, i hi havia tants presoners que només sobrevivien els que les seves famílies alimentaven. D’aquí ve l’ordre de la mare al nen perquè vagi a buscar el pare. Quant a les dones, ens ha detallat les diferents humiliacions que les “roges” rebien per part dels vencedors. Volia que el seu llibre tingués música i d'aquí  la importància de l’acordió. 
Ens ha parlat dels miners i dels diferents treballs a la mina; de l’adolescència, de com a les èpoques dures no existeix, es passa de nen a home, com el protagonista; de l’amor, de la fam que es va patir a la guerra. I de les guerres, de les tristes guerres.
Una vegada més l’escriptora ens ha demostrat el rigor en la documentació a l’hora d’escriure, i la seva aposta pels temes punyents com la guerra civil, en aquest cas, perquè els  joves no hagin de viure-la, com en Miquel. 

Magda Ábalos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris apareixeran després de la revisió